Spanje staat met zijn mooie Costas, mooie landschappen en steden als Barcelona, Madrid en Valencia hoog in de ranglijst met favoriete vakantielanden en elk jaar trekken er ruim een miljoen Nederlanders naar het Zuid-Europese land. Hoewel Spanje in Nederland niet echt bekend staat als een wintersportbestemming, is het ’s winters bovendien mogelijk om te skiën in de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Reden genoeg dus voor wat belangrijke informatie over Spanje.

Hotspots in Spanje

Belangrijke informatie voor een vakantie naar Spanje:

 • Taal

  De nationale taal die overal wordt gesproken in Spanje is Spaans. Naast het Spaans zijn er echter nog vier andere officiële talen die in verschillende delen van het land worden gesproken, namelijk Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Met Spaans kun je je echter overal verstaanbaar maken en in de meeste gevallen spreken Spanjaarden ook een aardig woordje Engels. Toch is het aan te raden een woordenboek of vertaalapp mee te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Geld

  Spanje is onderdeel van de Europese Monetaire Unie en daardoor wordt er net als in Nederland gebruik gemaakt van de Euro. Er kan bij verreweg de meeste pinautomaten gepind worden met een Nederlandse bankpas en aan het pinnen zijn geen extra kosten verbonden. Daarnaast worden ook creditcards op veel plaatsen geaccepteerd.

 • Drinkwater

  Water kan in Spanje gewoon uit de kraan worden gedronken, maar er zijn regionaal wel verschillen zijn wat betreft de waterkwaliteit en –smaak. Vooral in de kustgebieden smaakt water anders dan wij gewend zijn. Doordat er meer chloor en kalk in het water zit, heeft het een minder prettige smaak en is water uit flessen vaak een beter alternatief. Zelfs wanneer water wordt gebruikt voor het zetten van koffie of thee is water uit flessen vaak aan te raden.

 • Medische zorg

  Spanje is een land met goede medische voorzieningen en er zijn vrijwel overal ziekenhuizen, huisartsenposten en/of apotheken te vinden. Net als in andere landen, dekt de normale ziektekostenverzekering bij kleine problemen de kosten en kan er eventueel een reisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering worden afgesloten voor bijvoorbeeld een vergoeding van terugreiskosten. Bij noodgevallen kan er gebruik worden gemaakt van het Spaanse alarmnummer 112 of van het nummer voor medische hulp 061.

 • Visum & identificatie

  Voor reizen naar Spanje is geen visum benodigd, aangezien Spanje in het Schengengebied ligt. Zorg er wel voor dat je over een geldig paspoort of een geldige identificatiekaart beschikt.

Handige informatie voor een vakantie naar Spanje:

 • Reizen met de auto

  Reizen met de auto
  Wie op vakantie in Spanje in volledige vrijheid met de auto wil reizen, kan vanuit Nederland naar Spanje rijden of het vliegtuig naar Spanje pakken en aldaar een auto huren. In het laatste geval dien je er echter wel rekening mee te houden dat er vaak een creditcard nodig is om een auto te huren. Daarnaast is het verstandig om de auto vooraf via internet alvast te reserveren. Ga je zelf vanuit Nederland met de auto op vakantie, dan moet je ervoor zorgen dat je in ieder geval een gevarendriehoek, een reservewiel of reparatieset voor banden en een veiligheidsvest bij je hebt.

 • Tolheffing

  In Spanje moet op veel snelwegen tol worden betaald. De hoogte van de tol is afhankelijk van het type voertuig en de wegen die worden gebruikt. Tol kan doorgaans contact, met bankpas, met creditcard of met een elektrisch systeem worden betaald. Als je zelf wil berekenen hoeveel je ongeveer kwijt bent, kun je de routeplanner op deze website gebruiken om een duidelijk overzicht te krijgen.

 • Reizen met de trein

  Spanje heeft net als veel andere Europese landen hogesnelheidslijnen en het is daardoor eenvoudig om met de trein grote afstanden af te leggen. De Spaanse spoorwegmaatschappij heet RENFE en wanneer je kaarten van te voren boekt, is het vaak mogelijk korting te krijgen. Tussen de kleinere steden rijden normale treinen, maar in bepaalde regio’s zijn hier andere regionale spoorwegmaatschappijen, zoals FEVE, actief.

 • Stroomnet

  Het stroomnetwerk in Spanje is gelijk aan het stroomnetwerk in Nederland en er zijn dus geen converters of andere hulpmiddelen nodig voor het gebruik van elektrische producten uit Nederland.

Andere leuke/nuttige informatie voor een vakantie naar Spanje:

 • Siësta
  In Spanje kent men de siësta en is het heel normaal dat veel winkels gesloten zijn van 2 tot 5 in de middag. Supermarkten en restaurants blijven normaal gesproken wel open tijdens de siësta en er hangt vooral in restaurants dan vaak een erg aangename sfeer.
 • Spanjeop het EK
  Spanje heeft zich geplaatst voor het Europees Kampioenschap voetbal en op de dagen dat het Spaanse team in actie komt zullen de cafés en bars in de binnensteden echt tot leven komen.
 • Stierenvechten
  In Andalusië vinden er, ondanks hevige kritiek vanuit het buitenland, nog altijd wekelijks stierengevechten plaats in de periode van maart tot oktober. Hoewel een groot aantal Nederlanders weinig respect kan opbrengen voor deze traditie, is het in bijvoorbeeld Sevilla vrij eenvoudig een stierengevecht bij te wonen.

Hotspots Spanje:

Barcelona
De stad Barcelona zal voor weinig Nederlanders een introductie nodig hebben. Naast het thuis van de wereldberoemde voetbalclub FC Barcelona, is Barcelona de hoofdstad van Catalonië en het thuis van vele kunstwerken van Antoni Gaudi. Echte aanraders in Barcelona zijn Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, de Sagrada Familia en La Rambla.

Ibiza
Als je van een feestje houdt, is Ibiza voor jou waarschijnlijk vakantiebestemming nummer 1. Ibiza is een echte hotspot voor jongeren dankzij het geweldige nightlife, de zonnige stranden en de prachtige natuur.

Madrid
Madrid mag als hoofdstad van Spanje natuurlijk ook niet ontbreken in het lijstje met highlights. Madrid is een topbestemming voor cultuurfanaten. In de stad vind je vele monumenten en musea en daarnaast zijn er ook een aantal mooie tuinen en parken om even lekker te relaxen