Italië is een land dat bol staat van het temperament en een land dat alles in huis heeft. Een rijke historie, mooie natuur en heerlijk eten. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het land steevast tot de populairste vakantielanden voor Nederlanders behoort en wat extra informatie voor een vakantie naar Italië is daarom wel op zijn plaats.

Hotspots in Italië

Belangrijke informatie voor een vakantie naar Italië:

 • Taal

  In Italië wordt Italiaans gesproken en communicatie in andere talen is in het land van spaghetti en pizza’s niet altijd even eenvoudig. Hoewel veel jongeren tegenwoordig prima Engels spreken, is het met wat oudere Italianen soms niet mogelijk om in het Engels een conversatie te voeren en een woordenboek of vertaalapp is daarom geen overbodige luxe.

 • Geld

  In Italië wordt de Euro als betaalmiddel gebruikt en je hoeft je over het wisselen van geld dus geen zorgen te maken. Veel contact geld hoef je niet mee te nemen en er kan kosteloos vrijwel overal worden gepind met Nederlandse bankpassen. Aangezien het land ook vele toeristen uit andere landen aantrekt, is betalen met creditcards ook geen probleem.

 • Drinkwater

  Veel mensen hebben het idee dat kraanwater in Zuid-Europa niet drinkbaar is, maar in vrijwel alle Zuid-Europese landen kan water gewoon uit de kraan worden gedronken. Italië vormt geen uitzondering en de regering van het Zuid-Europese land heeft zelfs drinkfonteintjes geplaatst om aan te geven dat kraanwater weldegelijk gedronken kan worden. De smaak van het water is echter niet al te best en daarom is water uit flessen, ondanks een hogere prijs, soms toch een beter alternatief.

 • Medische zorg

  In Italië zijn voldoende ziekenhuizen, huisartsenposten en apotheken en voor een vakantie naar het Zuid-Europese land hoeven geen speciale medische voorbereidingen getroffen te worden. De kosten kunnen van medische hulp kunnen in normale gevallen worden verhaald op de Nederlandse ziektekostenverzekering, maar als je geen enkel risico op extra kosten wil lopen, is het aan te bevelen een reisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. Italië heeft naast het algemene alarmnummer 112 ook een speciaal alarmnummer voor medische hulp, namelijk 118.

 • Visum & identificatie

  Italië behoort tot het Schengengebied en Nederlanders hebben dus geen visum nodig om door Italië te reizen. Het is wel verplicht om over een geldig identiteitsbewijs te beschikken.

Handige informatie voor een vakantie naar Italië:

 • Reizen met de auto

  Veel Nederlanders gaan het liefst met de auto op vakantie, omdat dat toch net wat meer vrijheid en flexibiliteit geeft. Italië is via de internationale snelwegen vrij eenvoudig te bereiken en het land beschikt zelf ook over een goed wegennet. Mocht je geen zin hebben in een lange autorit vanuit Nederland, dan is het ook mogelijk om een vliegreis te boeken en bij aankomst in Italië een auto te huren. Probeer in dit geval de auto vooraf via internet te boeken en zorg ervoor dat je in het bezit bent van een creditcard. Zorg er bij een autovakantie verder voor dat je altijd een gevarendriehoek en een of meerdere veiligheidsvesten, voor de bestuurder en de passagier(s), bij je hebt. Daarnaast is het in de winter verstandig om voor winterbanden en sneeuwkettingen te zorgen, aangezien dit op sommige (snel)wegen verplicht is. Dit wordt aangegeven op de borden langs de weg.

 • Tolheffing

  Als je in Italië gebruik wil maken van snelwegen, dan is de kans erg groot dat je tol moet betalen. Hoeveel je precies moet betalen is afhankelijk van het vervoersmiddel en de gekozen route. Als het beginpunt en het eindpunt van de route al bekend zijn, kun je op deze website controleren hoeveel tol je moet betalen. Tol kan op verschillende manieren worden betaald: contact, met een creditcard of met speciale AVI-kaarten die bij winkels langs de snelweg kunnen worden aangeschaft.

 • Milieuzones

  Om luchtvervuiling tegen te gaan zijn er een aantal steden in Italië milieuzones. In deze milieuzones is het niet altijd toegestaan om te rijden met auto’s. De zones worden aangegeven met een verkeersbord met daarop de tekst ‘zona traffico limitato’. In sommige gevallen kun je als hotelgast toegang krijgen tot de milieuzone waarin het hotel zich bevindt. Vraag dit vooraf, aangezien er hoge boetes staan op het zonder toestemming. betreden van een milieuzone Behalve milieuzones, zijn er ook regels die eigen vervoer op kleine eilanden verbieden en heb je een speciaal vignet nodig om in het historisch centrum van Milaan te mogen rijden (dit wordt aangegeven met borden met de tekst ‘Area C’).

 • Reizen met de trein

  De trein is een goed alternatief voor de auto in Italië. Het treinverkeer in Italië wordt afgehandeld door Trenitalia en de prijs van treinkaartjes ligt doorgaans wat lager dan in Nederland. Er zijn verschillende soorten treinen. De goedkoopste treinen zijn de lokale Diretto en Interregionali treinen en voor de grotere afstanden zijn er de wat duurdere intercitytreinen en de Eurostar (hogesnelheidstrein). In Italië is het in sommige gevallen mogelijk korting te krijgen op treinkaartjes, meer informatie daarover vind je op de website van Trenitalia.

 • Stroomnet

  Hoewel men in Italië dezelfde netspanning gebruikt als in Nederland, zijn er nog veel oudere stopcontacten waarin stekkers met drie pinnen moeten worden gestoken. In de meeste gevallen is het met het nodige duw- en trekwerk wel mogelijk om onze stekkers in deze stopcontacten te drukken, maar omdat het niet altijd lukt, is het toch aan te bevelen een converter mee te nemen.

Andere leuke/nuttige informatie voor een vakantie naar Italë:

 • Drukke dagen
  Wie met de auto op vakantie gaat naar Italië, moet er rekening mee houden dat het vooral gedurende het weekend druk op de weg kan zijn. Daarnaast is 15 augustus (Maria Hemelvaart) een feestdag in Italië waarop het normaal gesproken drukker dan normaal is op de weg.
 • Coperto
  Het is in Italië bij veel restaurants gebruikelijk om coperto op de rekening te zetten. Coperto is eigenlijk niets anders dan een standaardbedrag dat voor service en brood in rekening wordt gebracht. De exacte kosten van coperto dienen op de menukaart te staan.
 • Italië op het EK
  Italië is deze zomer actief op het Europees Kampioenschap voetbal en op speeldagen zullen de passievolle Italianen waarschijnlijk massaal in de binnensteden voor de buis te vinden zijn. Het is voor toeristen waarschijnlijk de ideale gelegenheid om in levenden lijve mee te maken hoeveel passie de Italianen nou echt hebben.
 • Kleding en kerkbezoek
  Als je van plan bent om een kerk te bezichtigen in Italië, doe je er goed aan om korte rokjes en korte truitjes thuis te laten. Hoewel veel kerken tegenwoordig niet meer zoveel op de kleding letten, is het mogelijk dat toegang wordt geweigerd wanneer er teveel bloot kan worden gezien.

Hotspots italië:

Venetië
Venetië een van de meest unieke steden ter wereld en zeker een bezoekje waard. De stad is gebouwd op een groot aantal verschillende eilandjes en daardoor lopen er vele kanalen dwars tussen de huizen en paleizen door.

Rome
Wie naar Italië gaat en nog nooit in Rome is geweest, moet deze stad eigenlijk bezoeken. Rome is niet alleen de hoofdstad van Italië, maar het is een prachtige stad met vele herinneringen aan de Romeinse tijd.

Toscane
Toscane is een van de meest populaire regio’s in Italie en je treft in deze regio niet alleen prachtige natuur aan, maar ook hele mooie kleine dorpjes en schitterende steden, waaronder Florence, Pisa en Lucca.