Frankrijk in Nederland een zeer populair vakantieland en het land trekt jaren miljoenen Nederlandse toeristen aan. Naast een behoorlijke dosis cultuur, zijn er in Frankrijk vele mooie dorpjes, landschappen en stranden en er kan ’s winters worden genoten van wintersport. Hieronder een kort overzicht van informatie die van pas kan komen wanneer je naar Frankrijk op vakantie gaat.

Hotspots in Frankrijk

Belangrijke informatie voor een vakantie naar Duitsland:

 • Taal

  In Frankrijk spreekt men officieel Frans en wie op vakantie gaat naar Frankrijk doet er goed aan om een woordenboek of zinnenboekje aan te schaffen en de taal in ieder geval vast een beetje te oefenen. Er is namelijk nog altijd een groot aantal Fransen die het Engels niet machtig zijn en met een Fransman die Nederlands spreekt, zal je niet snel tegenkomen in Frankrijk.

 • Geld

  In Frankrijk betaalt men net als in Nederland met de Euro en op het gebied van geld en betalingen is het daarom doorgaans niet nodig om veel voorbereidingen te treffen. De Nederlandse bankpas kan op verreweg de meeste plaatsen worden gebruikt en pinautomaten zijn er vooral in de grotere steden meer dan genoeg. Ook creditcards kunnen op veel plaatsen zonder problemen worden gebruikt. Bij het gebruik van pinautomaten kun je het best een normale bankpas gebruiken, aangezien er dan geen extra kosten in rekening worden gebracht.

 • Drinkwater

  Hoewel veel Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk flessen water kopen, vormt het drinken van kraanwater in Frankrijk geen enkel risico. De meeste Nederlanders kopen flessen water, omdat dit water een neutralere smaak en geur heeft dan het Franse kraanwater. Wat betreft de gezondheid is het drinken van kraanwater echter niet gevaarlijk.

 • Medische zorg

  In Frankrijk zijn zowel in de steden als in de dorpen vaak een huisartsenpost en een apotheek te vinden en in de steden zijn er vaak ziekenhuizen. In geval van ziekte hoef je dan ook zelden echt ver te reizen en gepaste medische hulp is in de meeste gevallen plaatselijk te verkrijgen. Net als bij vakanties in andere landen dekt de normale ziektekostenverzekering de kleine schadeposten, maar voor meer zekerheid kan eventueel een aanvullende ziektekostenverzekering of reisverzekering met medische dekking worden afgesloten. Het alarmnummer in Frankrijk is 112, terwijl 15 een speciaal nummer is voor medische spoedgevallen.

 • Visum & identificatie

  Nederlanders die naar Frankrijk op vakantie gaan hebben geen visum nodig, omdat Frankrijk tot de Europese Unie en het Schengengebied behoort. Je moet uiteraard, net als in Nederland, wel in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige identificatiekaart.

Handige informatie voor een vakantie naar Frankrijk:

 • Reizen met de auto

  Wie van plan is een autovakantie naar Frankrijk te maken, moet er rekening mee houden dat het in Frankrijk erg druk kan zijn op de weg. Vooral op zaterdagen staan er door heel Frankrijk vrijwel altijd files. Het is in Frankrijk verder verplicht om altijd een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een alcoholtest in de auto te hebben. In de winter doe je er verstandig aan een set sneeuwkettingen mee te nemen, aangezien dit op sommige wegen verplicht is. Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar het is onder slechte weersomstandigheden is het gebruik van winterbanden wel aan te bevelen.

 • Tolheffing

  Frankrijk is een land met veel tolwegen en op autosnelwegen moet in veel gevallen tol (péage) worden betaald. Hoeveel je precies moet betalen kan worden opgezocht met behulp van de routeplanner van de overkoepelende organisatie voor Franse tolwegen. Tol kan contact, met een creditcard of met een elektronische badge (telepéage) worden betaald. De laatste optie is de snelste en eenvoudigste manier, maar omdat er een contract moet worden afgesloten is het alleen geschikt voor mensen die regelmatig naar Frankrijk gaan. Een tolbadge kan in Nederland worden aangeschaft bij de ANWB.

 • EK en Tour de France

  Deze zomer vinden zowel het EK als de Tour de France plaats in Frankrijk en tijdens deze evenementen zal het waarschijnlijk wat drukker dan normaal zijn op de weg. Daarnaast zullen er verscherpte grenscontroles plaatsvinden, waardoor de vertraging nog wat verder kan oplopen. Houd er vooral op speeldagen en dagen dat er etappes zijn dus rekening mee dat vervoer in en rond speelsteden en etappes langer kan duren.

 • Reizen met de trein

  Wie in Frankrijk wil rondreizen met de trein, zal wat betreft het bereiken van steden en dorpen weinig problemen ondervinden. Het treinnet in Frankrijk is zeer compleet en je kan vrijwel overal komen met behulp van de trein. Als je van plan bent grote afstanden af te leggen, kan dit in de meeste gevallen ook met hoge snelheidstreinen en tussen kleinere plaatsen is in de meeste gevallen vervoer met normale treinen mogelijk. Meer informatie over reizen met de trein in Frankrijk en de tarieven daarvan vind je op de website van de Franse Spoorwegen.

 • Stroomnet

  In Frankrijk heb je geen stroomconverters nodig voor adapters en elektrische apparaten, aangezien de stopcontacten hetzelfde zijn en het stroomnet een netspanning van 220-240v levert.

Andere leuke/nuttige informatie voor een vakantie naar Frankrijk:

 • 24 uursrace in Le Mans
  Niet alleen voetbal- en wielrenliefhebbers, maar ook raceliefhebbers, kunnen deze zomer in Frankrijk aan hun trekken komen. De jaarlijkse 24-uursrace van Le Mans zal dit jaar op 18 juni plaatsvinden in Le Mans. De race zelf start om 15:00 en er zullen ’s avonds optredens zijn van verschillende artiesten en DJ’s.
 • Mijd de zwarte zaterdagen
  Als je met de auto naar Frankrijk gaat, zorg er dan voor dat je niet op de zwarte zaterdagen de weg op gaat. Dit zijn de drukste zaterdagen van het jaar, naar verwachting dit jaar op 30 juli en 6 augustus.
 • Wijn proeven
  Tot slot is Frankrijk natuurlijk ook het land van wijn en het mag dan ook geen verrassing zijn dat er veel wijnboeren in Frankrijk zijn. In de meeste gevallen kunnen deze wijnboeren worden bezocht om aldaar de zelfgemaakte wijn te proeven en vervolgens tegen een gunstig tarief een aantal flessen te kopen.

Hotspots Duitsland:

Parijs
Parijs is dankzij zijn ligging al honderden jaren een waar cultureel centrum, zowel Europees als wereldwijd. Wie Frankrijk bezoekt voor de cultuur mag Parijs en de vele bezienswaardigheden in de stad eigenlijk dan ook niet missen. Enkele echte hoogtepunten zijn de Eiffeltoren, het Louvre, Centre Georges Pompidou, de Notre Dame en Sacré-Coeur.

Lourdes
Lourdes is een van Europa’s meest bekende katholieke bedevaartsplaatsen en de stad wordt jaarlijks door miljoenen gelovigen bezocht. De belangrijkste bezienswaardigheid is daarbij de Mariagrot, waar Bernadette Soubirous meerdere malen Maria heeft gezien.

Normandië / D-day stranden
De Normandische stranden waar de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog een begin maakten aan de bevrijding van West-Europa. In totaal wisten honderdduizenden troepen die bij de stranden aan land te komen en de Duitsers uiteindelijk te verdrijven.