Als je van plan bent een autovakantie te maken in Europa, is het handig om voordat je vertrekt een duidelijk overzicht te hebben van de kosten voor het vervoer. En aangezien er buiten Nederland in veel landen tol moet worden betaald, moet je dus niet alleen rekening houden met de brandstofkosten maar ook met de tolkosten.

Kosten opzoeken

Als je dicht bij huis op vakantie gaat, is het opzoeken en berekenen van de totale tolkosten niet zo’n groot probleem. Je kunt bijvoorbeeld op onze pagina met tolkosten in Europa kijken en daar berekenen hoeveel je precies kwijt zult zijn aan tol. Ga je echter wat verder weg, dan is de kans groot dat je door verschillende landen moet reizen en in dat geval is het al gauw een heel karwei om de tolkosten voor de verschillende wegen en trajecten op te zoeken en tot een duidelijk overzicht te komen.

Routeplanners

In dat geval is het waarschijnlijk eenvoudiger om een routeplanner te gebruiken. Veel navigatiesystemen en routeplanners kunnen tegenwoordig na het invoeren van de route direct de tolkosten tonen en dat bespaart een hoop werk. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld routenet of viamichelin krijg je direct een duidelijk overzicht en kun je meteen zien hoeveel tol er betaald moet worden. Door de details van de route te bekijken, krijg je bovendien een duidelijk overzicht voor welke delen van de route er hoeveel tol betaald met worden en zo kun je dus precies zien hoeveel je op de Franse tolwegen of Portugese tolwegen kwijt bent. Indien gewenst is het met routeplanners ook mogelijk om tolwegen te mijden, al dien je er in dat geval wel rekening te houden dat alternatieve routes doorgaans meer tijd en brandstof kosten.

Vooraf uitzoeken

Het vooraf plannen van de route is niet alleen handig voor het berekenen van de tolkosten, maar het zorgt er ook voor dat je op vakantie niet voor verassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat een bepaalde tolweg alleen toegankelijk is met een elektronische tolbadge. In sommige gevallen kunnen tolvignetten en elektronische tolbadges bovendien al in Nederland worden aangeschaft, waardoor je tijdens de reis naar de vakantiebestemming niet in een lange rij auto’s hoeft aan te sluiten en veel tijd kan besparen.