Onlangs werd er een negatief advies uitgegeven over het uit Italië meenemen van olijfboomstekjes als vakantiesouvenir. De reden hiervoor is dat de olijfbomen in Italië geteisterd worden door een vernietigende bacterie en door stekjes mee te nemen, is de kans groot dat deze bacterie verder binnen Europa verspreid wordt. Dus hoe leuk het ook is, zo’n groen aandenken aan die fijne vakantie in Italië, stop de olijfboomstekjes maar niet in de koffer mee naar huis.

Het meenemen van plantmateriaal als souvenir is sowieso aan verschillende regels gebonden. Je mag namelijk niet alles zo maar mee terug nemen naar Nederland – sommige ‘souvenirs’ zijn zelfs ten strengste verboden.

Wil je weten wat de grens niet over mag als je terug komt van vakantie? Bekijk dan onderstaand overzicht of download de speciale app Douane reizen voor op je smartphone. Deze is bedoeld voor reizigers die met het vliegtuig (terug) in Nederland aankomen en geeft informatie wat je wel en niet mee mag nemen op je vlucht en een overzicht van alle EU-landen.

Deze foute souvenirs koop je niet

  • Voorwerpen met een culturele waarde Foute vakantiesouvenirs? Die laat je liggen!
  • Souvenirs van koraal
  • Souvenirs van ivoor
  • (Opgezette) dieren
  • Delen van dieren
  • Planten en zaden
  • Nepartikelen zoals nagemaakte merkkleding en horloges
  • (Nep)wapens
  • Drugs

Verder geldt nog, dat wanneer je meer dan tienduizend euro aan contant geld op zak hebt, je dit ook moet aangeven bij de douane. Ook gelden er beperkingen voor het invoeren van tabak en alcohol.