Advertorial

Eigenlijk is het best vreemd: iedereen verheugt zich op de vakantie, maar de voorbereidingen leveren vaak flink wat stress op. Heb je alles bij je? Staat het gas wel uit? Is de boeking echt helemaal rond? Wij zorgen ervoor dat je met een gerust hart kunt vertrekken. Volg deze 7 tips op en de vakantiestress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Houd inbrekers buiten

Inbrekers slaan vaak toe als je op vakantie bent. Maak het ze niet te makkelijk. Doe alles goed op slot, zet een glas water op tafel, leg geen reservesleutel onder de mat, verspreid je waardevolle spullen over het hele huis en plaats pas berichten over je vakantie op social media als je terug bent. Gebruik een lamp met timer, zodat criminelen niet zien dat je weg bent. Meer tips voor het rondje door je huis? Maak de koelkast leeg voordat je gaat en zet alle apparaten uit. En de verwarming, tenzij je huisdieren hebt. Ten slotte kunnen de buren misschien een oogje in het zeil houden.

Reisdocumenten en geld

Controleer ruim voor je vakantie of je identiteitsbewijs nog geldig is. Het duurt meestal zo’n vijf werkdagen voordat je een nieuw paspoort op kunt halen bij de gemeente. Check dan meteen je andere belangrijke documenten, zoals autopapieren, vliegtickets, de bevestiging van je hotelreservering en zorgpassen. Neem niet alleen je bankpasje, maar ook je creditcard en genoeg contant geld mee. Je weet maar nooit welke betalingsmethoden ze op je bestemming accepteren.

Check uit bij je werk

Niets is zo vervelend als tijdens je vakantie aan werk moeten denken. Is die klus wel afgerond? Kan de klant bij een collega terecht? En weet iedereen dat je weg bent? Allemaal zaken die je eenvoudig kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je agenda tijdens je vakantie leeg is, stel een duidelijke out-of-office-reply in, regel een vervanger en maak daarmee duidelijke afspraken. Voor de zekerheid kun je een interne mail of groepsbericht rondsturen waarin je aangeeft wanneer je terugkomt.

Verzeker jezelf van internet

Veel vakantievierders vinden het fijn om toegang tot internet te hebben, bijvoorbeeld om uitstapjes te plannen en e-mails te kunnen lezen. Dan moet je alleen wel een hotel uitzoeken dat snel en stabiel wifi aanbiedt. En als je op pad bent, is een roamingbundel onmisbaar. Dit hoeft niet duur te zijn. Zo kost de bundel Alles-in-1 op Reis van Vodafone 2 euro per dag voor 50 MB, 50 minuten bellen en gebeld worden en 50 sms’jes. Vergeet je oplader en reisstekker niet!

Zorg voor offline vermaak

Er zullen ongetwijfeld momenten komen waarop je niet kunt internetten, dat begint al tijdens de vlucht. Bovendien is de dekking niet overal ideaal. Download dus thuis alvast een aantal handige offline reis- en taalapps, games, muziek en andere multimedia. Zo hoef je je gegarandeerd nooit te vervelen. Sowieso wil je niet in no-time door je data heen zijn en dus is het verstandig om je verbruik te beperken. Zet notificaties en synchronisatie uit en verwijder overbodige apps.

Huisdieren en planten

Het is natuurlijk geen pretje om je huisdieren te moeten missen. Maar ze meenemen op vakantie is niet altijd mogelijk, laat staan wenselijk. Je kunt een vriend of familielid vragen om op ze te passen, maar er zijn ook organisaties die bijvoorbeeld elke dag je katten eten komen geven. Een andere optie is ze naar een dierenhotel brengen. Heb je veel planten of een prachtige tuin? Misschien wil de buurman ze tijdens je vakantie wel even water geven of sproeien.

Koffers en handbagage

Luchtvaartmaatschappijen hanteren een maximaal aantal kilo’s voor bagage. Weeg je koffer van tevoren, zodat je bij het inchecken geen spullen achter hoeft te laten. Vloeistoffen en gels mogen alleen in je handbagage als ze in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje zitten. Per verpakking is het maximum 100 ml en elke persoon mag één zakje van 1 liter meenemen. Medicijnen, dieet- en babyvoeding zijn toegestaan als je ze aantoonbaar nodig hebt tijdens de reis.

Zo, nu ben je klaar voor vertrek. Nu is er nog maar één ding wat je absoluut niet mag vergeten: geniet van je reis en je vakantie!